Alla inlägg den 4 april 2010

Av Elisabeth & Thomas - 4 april 2010 23:25

  Här följer ytterligare bilder från vår resa, med kommentarer.

Så kom vi till galet landet Zimbabwe. Palmes gode vän Mugabe som nu fortfarande kör landet i sank. Mugabe har 4 doktorstitlar varav en i våld som han själv stolt säger. Fina människor men ett förfärligt ledarskap. Här flygplatsen som möter en.   Via en lång kö över bron Zambezi kom vi till Zambia och bodde vid floden på lodgen Waterfront. En bild av ett elskåp, this is Africa som man säger här.  Vi åkte med våra härliga norska vänner Tove och Olav.  Fantastiska Victoria Falls. 108 m högt o 1,7 km brett. Underbart o man glömmer det aldrig även om vi såg det ånyo.   Vi bodde rough  i tält och här våra vänner Pippi Långstrump apor ( Vervet Monkeys ) som finns i stor mäng o gärna tar ens mat. Här på vårt tälttak för att bevaka Lisas morgontoalett, men tyvärr inget ätbart för dem   Vår lastbil vi åkte med i en vecka.   Färjan över en flod till Botswana. Då mycket vatten i floden var det svårt att få med lastbilarna så de hade just nu ca 3 dagars väntetid. Vi kom dock med direkt. Här ser ni hur de fotvandrande tar sig ombord   Vi åkte med en liten båt o hälsade på de många hipposarna. En fin hane det här men de är rätt elaka typer o de är de som dödar flest människor av djuren   De väger ca 2,5 ton så de är rejäla  En fin impala i Chobe National Park  En iakttagande elefanthane vikt ca 6 ton. Man får respekt för dem men de är rätt oförargliga om man håller sig i skinnet bara.   Här iväg i Okawangadeltat. Världens kanske sista orörda naturområde. Vi blev forslade i sk macoon vilket är urholkade trästockar som stakas fram i detta fantastiska deltaområde.   I ett oändlgt delta bland vass och näckrosar glider man tyst fram och kan se hippos, krokkis samt elefanter på nära avstånd.   

Av Elisabeth & Thomas - 4 april 2010 22:23

   Ja så begav vi oss iväg till Botswana. En lite lustig väg dit via Johannesburg till Victoria Falls i Zimbabwe. Gamla SydRhodesia som då var Afrikas kornbod men som nu Palmes bäste vän, despoten, den 86 åriga Mugabe förstört helt. De har ca 80 % arbetslöshet o oändlig inflation. Man kan köpa 1 miljardsedlar där för 1 kr. Hm.

Sedan vidare till Zambia o såg Victoria Falls ånyo. Därefter underbara Botswana. Ett land stort som Frankrika men bara 1,6 milj invånare. Ett fredligt o fint land. 1966 blev de självständiga från England o de valde då den välutbildade juristen Mr Khama till president. Ett synnerligen bra val o året därefter fann man stora diamantfyndigheter. Landet utvecklar sig väl med ca 9 % BNP utveckling per år o hör nu till det mest välutvecklade landet i Afrika,'. Efter 2 andra presidenter är nu Khamas son president. Tekniken gör att ni ser bilderna lite backwards sas.   Här Maraboustorkar i Chobe som är en mycket stor nationalpark. Ca 40 % av landet yta är nationalpark vilket är för oss märkligt men å andra sidan är ca 60 % av landet klassat som öken, den berömda Kalahariöknen. Det är kanske märkligare.  I nationalparken Okawanga blev vi utforslade av locals. Då det vid denna tiden på året är mycker regn så blev det mycket sådant. Här sjunger vi på kvällen och de sjöng stämmosång så man nästan grät     Vi bodde i tält förstås.   Vi fotvandrade i timtal o såg elefanter, antiloper, gnuer osv. Här två roliga damer som var med. Till vänste australienska Patricia som alltid var iklädd klänningar. En något ovanligt klädsel i bushen. Å andra sidan var hon gift med en indisk skatteintendent som verkat i Australien o numera  alltid gick iklädd en Henke Larsson tröja. Vidare vår irländska vän Miss Molly som var något smal o ljus i skinnet som ni ser. Härliga människor o stora personligheter.   Vi flög äver det oändliga Okawangadeltat där det finn ca 80 000 vilda elefanter. Hordar av hippos samt antiloper, giraffer etc   På kvällen hyfsad middag i lägret där vår servitris underhöll oss med lokala sånger  En Redf Hartebeest   En liten pärlhöna utanför vår lodge Våra guider Ken med fru samt Jeff alla SA o riktiga boer om ni förstår  

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards